Verzorging en tips

Plantenverzorging

Plaats orchideeën op een lichte plaats, maar vermijd langdurig direct zonlicht. (Bijvoorbeeld een raam op het zuiden zonder zonwering) Geef om de 5 tot 7 dagen water. Het beste is als de binnenpot met wortels enkele minuten in een emmer of bak met water van 20’C wordt gedompeld. Uit laten lekken en de plant kan er weer een week tegen. Kleine potjes (miniorchidee) vragen vaker water (2 x per week).

Aangezien orchideeën tropische planten zijn, zetten we ze bij voorkeur in een warme ruimte neer. Kampertemperatuur is goed, maar een paar graadjes extra zou nog beter zijn. Zorg er in ieder geval wel voor dat de tempratuur rond de 15’C blijft, anders laat de plant zijn knoppen al snel vallen.

Wanneer de lucht (bijvoorbeeld door de centrale verwarming) erg droog is, mogen de planten gesproeid worden met een plantenspuit. 

Just Add Ice

Je orchidee water geven met behulp van ijsblokjes is de gemakkelijkste en beste manier om je plant te verzorgen. Ga altijd uit van de vuistregel: ‘’drie ijsblokjes per plant per week’’.

De meeste problemen met orchideeën worden veroorzaakt door te veel water geven. Daarom is het belangrijk om de hoeveelheid water goed te doseren. Door ijsblokjes te gebruiken is het risico dat de plant doodgaat door teveel water vrijwel uitgesloten. Doordat het ijs langzaam smelt, komt het water geleidelijk vrij en loopt het beetje bij beetje langs de wortels.

De plant kan deze kleine hoeveelheid water gemakkelijk opnemen, zonder dat de wortels in het water staan. Controleer, nadat de blokjes gesmolten zijn, wel even of er geen water in de pot is achtergebleven en laat het overtallige water weg lopen.