• Elke werkdag voor 14:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Gratis verzending in heel Nederland
  • Dagelijks verse orchideeën, direct uit onze eigen kwekerij
  • Exclusieve creaties, met liefde gemaakt

Verzorging

Hoe kun je een orchidee opnieuw in bloei laten komen?

Een phalaenopsis orchidee kan 3 tot 6 maanden bloeien. Is uw orchidee uitgebloeid en de steel nog groen? Dan kunt u hem boven het derde oog afknoppen. Hoe zie u wat het derde oog is? Langs de steel zitten een soort verdikkingen. Dit worden ogen genoemd. Tel de ogen vanaf het blad naar boven toe.

Als de steel is verdroogd, kunt u deze het best geheel afknippen. Zet de plant ongeveer 7 graden koeler weg, maar blijf de orchidee verder hetzelfde verzorgen als toen deze nog in bloei stond. Na enige tijd schiet de plant weer uit en komt er een nieuwe steel in. Het duurt ongeveer honderd dagen tot de orchidee weer gaat bloeien.

Wat doe je met een keiki op een orchidee?

Soms groeit er een mini orchidee op een grote orchidee. Dit kleine plantje heet een keiki. U kunt de keiki van de grotere orchidee verwijderen en oppotten met speciale orchideeënpotgrond als deze 3 tot 4 luchtwortels heeft. Zorg dat de grond vochtig blijft (dus niet nat!).

Wanneer en hoe verpot je een orchidee?

Gebruik altijd potgrond speciaal voor orchideeën bestaande uit boomschors en turfblokjes. Deze speciale voeding is te koop bij tuincentra en bloemisten.

Het is om twee redenen nodig om te verpotten:

1.    Wanneer de plant te groot wordt voor de pot. 
2.    Na de bloei, wanneer uw orchidee, na verloop van tijd, geen nieuwe bloemstelen meer maakt.

Haal de orchidee voorzichtig uit de pot en voorkom dat de wortels beschadigd raken. Dode en slechte wortels verwijderen. Na het verpotten, de eerste twee tot vier weken matig water geven. Eenmaal per 7 tot 10 dagen is voldoende.

Heeft een orchidee speciale voeding nodig?

U kunt een keer per maand (in de winter: een keer per twee maanden) speciale orchideeënvoeding aan de plant toevoegen. De beste orchideeënvoeding bevat deze verhouding: stikstof 5%, fosfor 6% en kalium 7%. Deze aanduiding vindt u altijd op de verpakking van de fles of pot waarin de voeding zit. Los de voeding in het water op en dompel uw plant erin.

Hoe vaak heeft een orchidee water nodig?

Hoe vaak u water geeft hangt af van het jaargetijde:

  • ‘s Zomer is elke 5 – 7 dagen water geven voldoende
  • In de winter is eenmaal per 7 -10 dagen voldoende
  • Geef in het voorjaar met het licht mee meer water en in de herfst met het afnemende licht juist weer minder water.

Water geven gaat het beste door middel van dompelen in lauw leidingwater. Laat de plant even in het water staan. Daarna moet de plant goed uitlekken. De grond moet weer drogen voordat u een volgende keer water geeft. Grove grondmengsels drogen sneller uit en moeten dus vaker water krijgen.

Staat de orchidee in een arrangement, waardoor het lastig is om de orchidee te dompelen? Hanteer dan deze vuistregel: drie ijsblokjes per plant, per week. Just add ice! Hiermee geniet u het langst van uw arrangement met prachtige orchideeën. Giet het water nooit in de kern van de orchidee, maar in de potgrond (waar geen bladeren groeien).

Wat is de beste temperatuur voor een orchidee?

De beste temperatuur voor orchideeën ligt tussen 20 ºC-22 ºC. Zorg ervoor dat de temperatuur nooit lager komt dan 16 ºC en nooit hoger dan 30 ºC. Door een felle zomerzon kunnen de bladeren verbranden. In de zomer kunt u vitrage gebruiken voor wat schaduw of plaats uw orchidee dan midden in de kamer. Als de bladeren van de orchidee geel worden, is dit een teken dat de orchidee op een te lichte plek staat.

Wat is de beste plek voor een orchidee?
  • Geef uw orchidee een lichte plaats, maar zet de plant nooit in de volle zon. Ideaal is een plek voor een raam op het oosten: eerst veel licht, later op de dag als de zon te fel wordt, juist schaduw.
  • Als de bladeren van de orchidee van groen naar geel verschieten, is dit een teken dat de orchidee te licht staat. Worden de bladeren daarentegen donkergroen en laat de orchidee haar knoppen vallen? Dan staat de plant te donker.
  • Als de orchidee op een te koude plek staat en de orchidee te veel of te weinig water krijgt, laat zij al haar bloemen vallen. 
  • Plaats uw orchidee niet naast fruit. Door de stof Ethyleen afkomstig van fruit en groente kan de orchidee al haar knoppen laten vallen.

Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden?

Stel uw vraag direct in het contactformulier

Orchids & SO gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken zoals post-click link-tracking) om het bezoek en winkelen bij orchids-and-so.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en mogelijk ook buiten onze website volgen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties en andere content aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.
Wijzig instellingen