Met ruim 14 miljoen orchideeën per jaar zijn we de grootste potorchideeënkweker ter wereld

Vijf broers die gezamenlijk een bedrijf leiden met een jaarlijkse teelt van 14 miljoen orchideeën.

Vijf broers die gezamenlijk een bedrijf met een teelt van 14 miljoen orchideeën leiden. Gaat dat wel goed? SO Natural bewijst dat het kan. Het familiebedrijf kweekt sinds 2004 phalaenopsis orchideeën, maar begon in 1959 met de teelt van sla en tomaten. SO Natural staat onder leiding van de vijf broers Smaal (2e generatie) en twee directieleden van buiten de familie. Het bedrijf heeft stevige ambities, een scherp oog voor nieuwe ontwikkelingen en heeft nauw contact met klanten en consumenten. In januari 2015 is de orchideeënkwekerij uitgeroepen tot Ondernemer van het jaar in de categorie Grootzakelijk in de regio Midden Holland. Bij SO Natural werken 255 medewerkers.

Ga naar SoNatural.nl

De geschiedenis van SO Natural

Foto

1959

het begin

De grondlegger van de Smaal bedrijven is Hendrik (Henk) Smaal. Hij kocht in 1959 1.2 hectare grond aan de Herenweg in Moerkapelle en realiseerde een kas waarin hij tomaten en sla verbouwde.

Foto

1989

drie compagnons

In 1989 kwamen er drie compagnons bij, waaronder zijn zonen André en Martin Smaal. In Bleiswijk werd 3 hectare aan kassencomplex aangekocht van ruim 30.000 m2.

Foto

1992

de start van moerkapelle

In de jaren ’90 werden alle activiteiten gecentraliseerd vanuit Bleiswijk. Het was tijd voor verandering. Henk Smaal verliet het bedrijf en binnen het bedrijf vond een grote reorganisatie plaats.

Foto

2004

de verhuizing

Het bedrijf groeide verder en verhuisde in 2004 naar de Bredeweg in Moerkapelle. Voordeel van deze verhuizing was tevens de goede transportmogelijkheden door de ligging aan de A12.

Foto

2005

een nieuwe start

In de tussentijd hadden broers André en Martin Smaal ook succes met het telen van orchideeën. Hun focus lag op productontwikkeling binnen de phalaenopsis orchideeën.

Foto

2010

het begin van orchids & so

Orchids  SO is dé plek voor liefhebbers van orchideeën. In deze winkel en showroom worden schitterende orchidee creaties verkocht. Vanaf 2017 is de webshop van Orchids & SO een feit.