Orchids & SO ... Sustainable

Duurzaamheid is voor ons vanzelfsprekend. Als je werkt met natuurlijke producten moet je er alles aan doen om die natuur te beschermen.  De orchideeën van Orchids & SO komen allemaal uit de kassen van SO natural. Orchids & SO staat voor een zorgzame omgang met milieu, mensen en onze planeet.

De reis van een orchidee

2,5 jaar voordat de orchidee in onze winkel staat begint de reis van een orchidee. Het telen van orchideeën kost veel tijd en vraagt veel zorg. De orchidee begint zijn lange reis naar uw woonkamer als weefselkweek. Dit is een klein stukje dat van een bloemtak wordt afgesneden. Hiervan wordt een kleine plantje in een lab opgekweekt. Na een half jaar, als het plantje ongeveer 5 cm groot is, gaat het plantje naar één van de kwekerijen van SO natural. Hier wordt de orchidee voor het eerst in de grond gezet.

 

In de kwekerij duurt het dan nog twee jaar voordat de orchidee klaar is om te worden verkocht. Tijdens deze lange reis kan er van alles met de plant gebeuren. Water, licht en temperatuur moeten perfect op elkaar afgestemd worden voor het gewenste eindresultaat.

Duurzaamheid als hoofddoel

Onderweg kan de plant ziektes oplopen of er kunnen insectenplagen voor onrust zorgen. De plant zo gezond mogelijk houden zonder het gebruik van chemische middelen is de kunst. Bij SO natural wordt er overwegend biologisch gewerkt, zelfs het gebruik van geoorloofde chemische middelen wordt tot een minimum beperkt. Hierdoor hebben ze als één van de eerste Phalaenopsistelers de ProductProof status van MPS gekregen, met recht een koploper op het gebied van duurzaamheid dus. De orchideeën van Orchids & SO zijn voor 97% biologisch geteeld.

Duurzaamheid is echter meer dan alleen het weglaten van chemische middelen. Ook de omgang met mens en milieu is heel belangrijk. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt in de kas van SO natural, er wordt elektriciteit geleverd aan meer dan 7000 huishoudens en er worden meerdere goede doelen gesponsord.

De teler aan het woord

André Smaal: “Door duurzaam te telen kan ik geen kunstgrepen uithalen  om ziektes en plagen chemisch te bestrijden wanneer er een probleem opduikt. Ik moet de problemen voor zijn. Daarvoor moet ik voortdurend alert zijn en vooruitkijken. Ik blijf zo dicht mogelijk bij de natuur en neem preventieve maatregelen. Zo worden er in onze kassen grote hoeveelheden beestjes uitgezet. Dit zijn de natuurlijke vijanden van de insecten die voor problemen zorgen in de kas. We hebben tegenwoordig een halve dierentuin in de kas. Net als in de natuur gaat het erom dat er een goed biologisch evenwicht gecreëerd wordt. Het zijn vaak minuscule beestjes die we hiervoor gebruiken. Bijvoorbeeld een roofmijt, maar ook een  kleine soort spin is welkom in de kas. Deze ruimt wormen van ongewenste insecten voor ons op. Geen zorgen, want voor we uw orchidee creatie klaarmaken, zorgen we ervoor dat de beestjes niet mee in de doos gaan, maar bij ons blijven. Zit er toch nog een klein spinnenragje op uw orchidee? Dan weet u in ieder geval dat dit een teken is van een duurzaam geteelde plant. Vroeger werden spinnen namelijk chemisch gedood en dat is het laatste wat we willen”.

Insidertips van de teler zelf

“Eigenlijk is de orchidee een hele makkelijke plant. Geef uw orchidee creatie een vaste en zonnige plek, niet  in de felle zon, maar ook niet te donker. Voor het watergeven geldt de vuistregel ‘beter te droog dan te nat’. Er zit heel veel toewijding, liefde en aandacht in onze orchideeën van mij en mijn collega’s. Mensen blij maken met een mooie orchidee creatie, daar doen wij het voor!”.