De orchidee

Je zou de orchidee als ‘De Grande Dame van het regenwoud’ of ‘De Koningin van de kamerplanten’ kunnen omschrijven.

De oorsprong van de orchidee

In het regenwoud leven ontelbare planten en dieren. Overal ter wereld zijn planten, dieren en mensen veelal afhankelijk van het bos, want ze zorgen ook voor regen, filteren zoet water en houden de bodem vast. Bovendien zijn ze een belangrijke luchtzuiveraar: ze zorgen voor zuurstof!

Het regenwoud is ook de plek waar de oorsprong van een van de populairste planten ter wereld ligt: de orchidee. Met name het regenwoud van Zuidoost Azië, de Filippijnen en Australië.

Tot de 19e eeuw speelden orchideeën echter nauwelijks een rol. Totdat in 1818 een orchidee per ongeluk in de kas van William Cattley in Engeland terecht kwam. Tot ieders verbazing kwam deze prachtige tropische orchidee ook nog tot bloei. Je zou kunnen zeggen dat deze ene orchidee het begin is geweest van een enorme orchideeënhype.

Nadat het nieuws over de prachtige, tropische orchidee naar buiten kwam, vertrokken vele plantenverzamelaars richting regenwoud. Het resulteerde in grootschalige reizen en het plukken van orchideeën. Sommigen noemden het zelfs ‘meedogenloze roverij’. Hele bossen werden leeggeplukt, ontbost en verwoest.

Veel van de geëxporteerde orchideeën overleefden de overtocht naar hun plek van bestemming niet. Daarnaast bleek het kweken van orchideeën lastiger dan gedacht. Achtergrondinformatie over de kweek was er niet. Daarom werd de orchidee een dure en exclusieve plant en was deze niet verkrijgbaar voor ‘de gewone mens’. Vele jaren later, na 1917, wist men hoe een orchidee moest worden gekweekt en verzorgd. Vanaf die tijd werd het langzaam een product dat op grote schaal wordt gekocht en vandaag de dag in veel huiskamers terug te vinden is.

De phalaenopsis orchidee

Verreweg de populairste orchidee in Nederland is de Phalaenopsis orchidee. Deze beauty wordt ook wel de vlinderorchidee genoemd. Toen de Phalaenopsis orchidee in 1825 door de Nederlandse botanicus Dr. C.L. Blume op het eiland Java werd gespot dacht hij namelijk van een afstandje dat het een grote groep vlinders bij een boom was. Toen hij dichterbij kwam, zag hij dat het om de orchidee ging en noemde hij dit soort Phalaenopsis Amabilis. Amabilis betekent lieflijk. De geslachtsnaam Phalaenopsis staat voor ‘als een (nacht)vlinder’ en is afgeleid van het Griekse ‘Phalaina’ (nachtvlinder) en ‘opsis’ (lijkend op).

Tegenwoordig is de Phalaenopsis orchidee op vele plekken te bewonderen. In de huiskamer, maar gelukkig ook nog steeds in de natuur. Je kunt de Phalaenopsis orchidee bijvoorbeeld in bomen terug vinden, omdat de plant met zijn luchtwortels voedingstoffen uit de boom kan onttrekken. Vanwege de handige luchtwortels groeit de orchidee in het wild ook op luchtdoorlatende grond, op rotsen en in rotsspleten. Veelal in de buurt van rivieren en beekjes.

Orchids & SO kweekt en verkoopt alleen Phalaenopsis orchideeën. Het zijn sterke schoonheden die vaak meerdere keren per jaar kunnen bloeien. De Phalaenopsis gedijt goed bij ‘vriendelijke verwaarlozing’. De plant heeft weinig water nodig en groeit het best in een lichte omgeving zonder direct zonlicht. Bekijk ons actuele aanbod met orchidee creaties.

Wilt u meer verzorgingstips? Hier vindt u al onze verzorgingstips.
Heeft u toch nog vragen of opmerkingen over de verzorging van orchideeën of het aanbod van Orchids & SO? Neem gerust contact met ons op door middel van het contactformulier of een berichtje op onze Facebookpagina(@orchidsandso) te schrijven. We beantwoorden graag al uw vragen!